Thursday, November 25, 2010

Kita nak kongsi ramai2 dgn kawan2 sume :)

salam sume readers lpas baca bnda nie i mcm terfikir sekejap harap2 korg pn amik pengajaran dari artikel nie cz nie i dapat dari email kawan2 foward dan i pn copy paste kat snie harap korg pn dapat la sedikit ilmu dari blog nie kan dr duk nur membebel cerita bnda mengarut2 kan byk dalam blog nie huhuhuhu

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan SOLAT adalah DOSA BESAR dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan SOLAT seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa a.s.

Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), “kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam.” Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak.

Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan SOLAT dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi. Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan SOLAT, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu...., isteri kita.

Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah SOLAT kerana kalau meninggalkan SOLAT (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; Nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang yang tinggalkan solat. Tak gamak ‘ kan ? Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, Mamak! Teh tarik satu, Roti Canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak SOLAT. Kita pun makan bekas air tangan dia.. Gelaplah hati kita, sebab tu liat sgt nak buat kerja-kerja yang baik. Beware (berhati2) apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan SOLAT ni, hatta Allah syariatkan SOLAT kepada Nabi Muhammad S.A.W melalui Isra’ Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as. Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), “As-solah as Solah wa amalakat aimanukum”. Maknanya, “Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu”

Jadi, sama-samalah kita pelihara SOLAT dari segi Zahir & Batinnya kerana amalan SOLAT lah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak. Sahabatku, Jika hari ini aku terlalu gembira, sedarkanlah aku dgn amaran2 Allah. Jika aku bersedih tanpa kata, pujuklah aku dgn tarbiah Pencipta. Jika aku lemah, sedarkanlah agar aku berubah. Dan jika esok aku lena tanpa terjaga, iringlah lenaku dgn kalungan Doa.....mu


p/s : tp kalo tgk zaman skang nie makan merata jew dgr sane sedap makan tapi tukang masak nyer tak tahu plak solat kew tak erk ???

babai sume :P

No comments: