Wednesday, February 16, 2011

Apa yang dinamakan poligami

salam readers mcm mana life oke ka??
i mcm biasa jer suam2 kuku hehehe
nie nk story ahad lepas i kerja dekat mcd biasala ker a part time i untuk sabtuh dan ahd kan so time tuh i tgh jaga lobi tgh lap2 cermin la kan skali ada sorg mamat nie dia nie dulu kerja mcd tapi part time sbb kerja hospital skang dah berhenti kerja dia pn tegur i sbrnanyer i tak brape selesa sbb dia suami org ulang suara suami org tapi kan tak mengaku teruk kan lelaki mcm nie..ada hati lagi nk ngorat perempuan lain..dlu dia pernah ajak i keluar date time nie i dah couple dgn encik abon sbb tuh i demand2 nk makan tmpt mahal2 pastuh mesti ajak kak huda sekali kalo tak i tak nak padahal mmg i tak nak pn(time nie tak tahu dia dah kawin ) mmg i mengaku la lelaki nie nampak mcm tak kawin lagi muka pn baby face jaa tinggi dia sme tinggi i jer bayangkan 155 untuk seorang lelaki pendek la jgak kan..mula2 oke la kalo nk kawan2 tapi part yg i tak suka tuh tak nak mengaku pn dah kawin kesian kan isteri dia..time ngah wat teja tuh dia pn tegur
lelaki miang : cakap mcm mana life oke ker??
cik nur :so i pn ckp la oke jer mcm biasa jer la ..
lelaki miang : slaloo jumpa nur dekat tren tapi tak tegur pn??
cik nur: hurm nur tak perasan kot padahal mmg tak nak tegur pn..nur tanya dtg sorg ker?? lelaki miang : yela nak dtg dgn sape lagi kan??
cik nur : mana tahu anak dengan isteri ker anak ker
lelaki miang :eh tak der tak der

time dia cakap mcm nie kan rasa nk amik hammer yg besar tuh ketok pale dia smpi jadi kecil benci tahu tak..
pastuh terus buat sibuk tak layan dah malas ler..kenapa ha dah kawin nk mengaku single kecik hati isteri bila dengar tau...patut nyer hargai la benda yang mmg dah halal tuh nie duk kejar benda tak halal eh rasa nk debik2 jer manusia mcm nie tau..i nie bukan nyer anti poligami serius tak kalo la suami i tuh betol2 berpoligami mengikut sunnah nabi yer bukan nafsu tau..ye la poligami nie kan tolong perempuan yang kehilangan suami di waktu perang kalo zaman skang tak der perang tapi perempuan yang dah tak der suami mempunyai anak lebih dari 5 org ker lpas tuh mampu la kan.. kalo setakat gaji 2 or 3 ribu pastuh dengan isteri pertama jer dah ada anak 5 org tak masuk isteri 2 lagi 5 org tak masuk lagi coming soon tuh ha tak pyah ler nk mimpi nk kawin lain ateh nama nyer tak mampu itu dari zahir nyer la kalo batin tuh tak pyah cter la kan..adil ha nie yang paling penting ingt poligami nie nak tambah pahala nk lindungi kaum perempuan tetapi boleh jadi dosa kalo tak adil dekat mana2 isteri..tanggung jawab besar kalo btol suami mampu i mmg tak larang tapi kalo setakat nk ikut nafsu serakah pastuh bila dah kawin tanggung jawab dah besar mula pening pale mcm mana nk tanggung keluarga pastuh habis bini dgn anak2 dipukul sbb tekanan patut ker??kalo suami mampu i pn tak keberatan nk tolong membela kehidupan kaum sejenis i kan..i slaloo pesan jer dgn encik abon kalo la awak dah jumpa yang lagi terbaik dari saya tak pyah la nak menduakan saya dan tipu lebih baik awak berterus terang dan kita berbincang mengambil keputusan yang sewajar nyer biarlah saya sakit hati berpada sekurang-kurang jadi la lelaki yg berani untuk membuat keputusan bukan nyer lelaki yang membuat onar di belakang isteri dan menafikan nyer bila isteri dah tahu selain hancur nyer hati si isteri si suami plak nampak pengecut
k la sume thanks cz reading smpi habis yaa
babai